Despre FLO Custom Guitars. Si un pic despre mine

Acum doi-trei ani am inceput sa construiesc chitare electrice custom. Dupa documentare de minim 4-5 ani, cursuri cu lutieri din strainatate, mult exercitiu live, pe scena, impreuna cu proiectele mele muzicale. Fiind muzician profesionist in ultimii zece ani, mi-au trecut prin mana multe instrumente de diverse bugete. Ca sa pun totul intr-o fraza, sunt aproape sigur ca am deslusit ADN-ul unui instrument de calitate.

Inceputul a fost acum 15 ani, impreuna cu niste amici entuziasti si indemanatici. O chitara facuta din…nimic. Singurele piese recuperate din alte instrumente au fost un cordar de la o chitara ruseasca si niste cheite de acordaj de la o chitara Takamine cu cutia de rezonanta sparta. Restul a fost construit de noi. Tastele, doze, pickguard, tot.

Experienta muzicala mi-a dovedit ca zicala ‘Sh*t in, sh*t out’ se probeaza mereu in termeni chitaristici. Chitara, efecte, amplificator.

Iata de ce imi construiesc chitarele din cele mai bune componente pe care eu le cunosc. Cel mai de calitate lemn, importat din SUA. Uscat la aer, adica natural. De preferat cu o vechime de peste 15 ani. Bucati mari de lemn pentru corp, de cele mai multe ori body-uri dintr-o singura bucata. Iar gaturi din bucati quartersawn, cu fibra perpendiculara pe constructia gatului. Asta face gaturile chitarelor mult mai rigide, mai putin sensibile la diferente de temperatura sau presiune etc.

Finish din nitro veritabil, formulat pentru instrumente muzicale. Nu sustin ca acest tip de finish e cel mai bun. Ci doar ca el a fost folosit la chitarele de acum 50-60 de ani pe cand inca nu erau inventate tipurile de finish actuale care mentin chitara in aceeasi stare fara zgarieturi sau alte mici “semne de buna-purtare” si nu o acopera cu un strat/straturi de plastic mult mai groase. Mai mult, finish-ul nitro are tendinta sa se subtieze (atat din cauza utilizarii instrumentului cat si din cauza compozitiei acestui tip de finish) si, spune gura lumii, lasa lemnul sa vibreze mai bine.

Doze de chitara de cea mai buna calitate. Pana acum am colaborat foarte bine cu Bare Knuckle Pickups din UK. Ma pot lauda cu faptul ca Tim Mills (proprietarul BK Pickups) a construit personal dozele folosite in instrumentele mele.

Hardware-ul. Am folosit mai mereu chei de acordaj Hipshot cu ratio de 18:1, foarte exacte care fac acordajul foarte precis si usor. Si cordare, control-plate-uri si altele facute Callaham, superioare competitiei. Bill Callaham a preluat design-ul lui Leo Fender si la imbunatatit considerabil. Leo era un inginer bun, nu si un chitarist. Probabil asa se explica si forma Telecaster-ului, nu-i asa?!

Lasand falsa modestie deoparte pot sa sustin ca eu construiesc instrumente cum stiu eu mai bine si cu ce stiu eu mai bine.

In ultimii ani mi-au trecut prin mana multe chitare electrice, acustice si bass-uri la setat, retastat, reparat etc. Lucrul asta a adus cu sine o experienta din care am invatat si mai multe. Amicii mei lutieri din Anglia, Italia, Franta, Danemarca, SUA, Australia au insemnat si ei enorm in devenirea mea pe acest drum. Si le multumesc pentru amabilitatea cu care m-au invatat, sfatuit (si inca o fac, ori de cate ori le-o cer).

Setup-ul este o chestiune cu afinitati personale. Cum spunea cineva: ‘Whatever teeters your totter’. Noi o spunem mai frumos: Dupa gustul fiecaruia. Sunt lucruri generale fara de care cantatul la chitara cu usurinta si placere e aproape imposibil. Dar si particularitati care ne fac sa ne simtim ca acasa.

Setup-ul nu inseamna doar schimbarea coardelor cu unele noi. Inseamna mult mai mult. Inseamna zambetul de pe fata ta dupa cateva secunde cu instrumentul tau proaspat setat.

1 thought on “Despre FLO Custom Guitars. Si un pic despre mine

Leave a comment